Fritzerland

Alles werkt, of werkt alles in Zwitserland?

Ik moest even op zoek naar een ‘catchy’ titel anders leest niemand dit stukje. Ik heb inmiddels iets meer dan één jaar ervaring met het werken in Zwitserland en voor een (hele) grote organisatie. Met een kernteam van 100 medewerkers hebben wij onze tanden gezet in een bijna niet te bevatten transitieprogramma.

Er zijn miljard miljoen manieren om informatie voor jezelf inzichtelijk te krijgen en voor mij werkt schrijven het beste. Als ik kan kiezen, dan heeft schrijven met een pen nog de voorkeur boven tikken op een computer maar beide systemen zijn effectief. Daarnaast maak ik gebruik van Evernote (gedachten/korte samenvattingen), Trello (acties/samenwerken), Todoist en Penzu (dagboek). Ergens denk ik dat WordPress een soort therapie is, dus misschien hoort dat als tool ook gewoon in dit overzicht. 

“The first draft of anything is suspect unless one is a genius.”  Ernest Hemingway

Zürich (in Zwitserland) staat in de Top 10 van meest aangename steden om te werken en te wonen. Ik woon in Freienbach dicht in de buurt van Zürich. De wetgever eist dat als je in Zwitserland werkt, je daar ook moet verblijven. Met iets meer dan een jaar ervaring,  kan ik beamen dat Zwitserland een bijzonder aangename plek is om te zijn. Om de Zwitsers wat beter te begrijpen heb ik dit aardige boekje gekocht: Swiss Watching, Inside the land of Milk & Money. Ik heb het bijna uit en is een aanrader: de auteur vergelijkt Zwitsers met een kokosnoot: een harde noot om te kraken. Maar vriendschappen in Zwitserland zijn voor het leven. Ik heb hier en daar wat mensen gesproken, maar die komen voornamelijk uit Duitsland, Denemarken, India, Engeland en Italië. De echte Zwitsers zijn er natuurlijk ook, maar praten is nog even iets anders.

De titel zegt iets over samenwerken en dat het met Zwitsers zo geweldig werkt: Zwitsers zijn duidelijk, voorkomend, erg procedureel en beslist vriendelijk. In mijn werkomgeving ontbreekt het mij aan niets: wij zijn hebben onze eigen Nespresso machine en er staan overal flesjes klaar met plat en bruisend water. . Hoe lang of kort je ook in Zwitserland bent, het in het land wonen is één, het land begrijpen is een heel ander ding. Daarom duik ik nog even onder in deel twee van een (ruim) 500 pagina’s tellend schrijfsel over Zwitserland en de Zwitsers.