Fritzerland

Eten in Zurich: de Kantine

Misschien het best bewaarde geheim van Zurich (Altstetten), lunchen op het dak van een kantoorgebouw (Hermetschloostrasse 70, Zurich). Vlees, vis of vegetarisch, met heel veel groente, altijd water en ijsthee en voor een prima prijs. Super relaxed en praktisch naast het kantoor waar ik werk. Uitzicht over de stad is adembenemend. Wij strijken hier soms neer met een groep collega’s. Flink op tijd anders is de plek op dit terras vergeven, en reserveren is bijzonder lastig. Zurich is niet de hoofdstad van Zwitserland (hoofdstad is sowieso een discussie, maar die rol wordt door de stad Bern vervuld). Op de culinaire lijst moet Zurich Genève voor zich dulden. Maar als het op eten aankomt, dan heeft de stad beslist veel te bieden. Iedere maand word ik tenminste een paar keer verrast door locatie, en spijzen.

Op uitnodiging twee weken geleden bij Frau Gerolds Garten Ik heb zelf niet zoveel met het concept ‘Biergarten’. The best things in life are simple. Beer, bbq, music, sun, and lovely people. Een Biergarten is een groot terras, met tafels en banken, losjes bij elkaar. Frau Gerolds Garten is ook ‘hip’ niet alleen vanwege de locatie. Die is midden in Hardbrücke en Hardbrücke is voor ‘hip’ het centrum van Zurich.  Biergarten dus: lange tafels, relaxed en je bestelt zelf drank (en bites). Dat is soms een uitdaging: voor de enorme bar staan serieuze rijen, en dan zinkt de moed mij snel in de schoenen. Gelukkig zijn de Zwitsers heel efficient, zelfs in een serieuze rij ben je snel aan de beurt. Dan toch nog iets te klagen? Neen, zelfs de prijs is prima.

Ik werk inmiddels anderhalf jaar in Zurich, en dan raak je een beetje verweven in routine: dingen ontgaan je. Het komt nogal eens voor dat anderen mij meer over ‘mijn’ Zurich kunnen vertellen dan ik weet. Het AD (Algemeen Dagblad) kopt deze maandag “Zurich, beste stad om te wonen, Amsterdam op de 11e plaats.”  Goed, ik woon dan niet in Zurich (maar in Freienbach) maar ik werk daar wel, en met veel plezier. Terug naar het feiten over Zurich, ik lees vandaag een stukje in The Guardian een stukje van Chris Moss Het zijn stukjes die ik meestal oversla tenzijZurich city guide: what to see, plus the best restaurants, bars and hotels is beslist het lezen (en vooral ‘doen’) waard. Ach, en nu ik toch aan het verwijzen ben: 36 hours in Zurich (NY Times) is (bijna) uit dezelfde periode dit jaar.